Így készítsd fel őszre (és télre) a kocsidat! - Opel Interat
Ajánlatkérés Opel interat Kérje ajánlatunkat!

Sokan a mai napig nem veszik komolyan – még az is lehet, hogy valamiféle marketingfogásnak tartják – azt, hogy fel kell készíteniük az autójukat őszre/télre: hiszen mi változott azon kívül, hogy kicsit hidegebb lett, hullanak a falevelek, és néha esik az eső? Ebben a cikkben elmondunk neked 7 olyan dolgot, amit mindenképp érdemes ellenőriztetned az autódon még a hideg előtt.

 

Törődj az autóddal, mert meghálálja

Az évek, évtizedek során azt vettük észre, hogy kétféleképpen állunk az autónkhoz: van az aki mindent megtesz az autója téli felkészítéséért (és ha kell akkor még a kereket is bezsírozva áttelelteli a kocsiját egy fűtött garázsban) és az aki lecseréli a téli gumit nyárira, és részéről el is van intézve minden. Az igazság (mint mindig) középen van. Ebben a cikkben elmondjuk, hogy mi az a 7 dolog, amit mindenképpen meg kell tenned ahhoz, hogy felkészítsd  a kocsidat az ősz téli szezonra.

 

1: Nézd meg / nézesd meg a futóművedet

Biztosan észrevetted, hogy ősszel és télen hirtelen sokkal több és mélyebb kátyú van az utakon. Ennek több oka van. Az első az akár napi 15-20 fokos hőingadozás. Az aszfalt melegben kitágul, hidegben zsugorodik, az állandó mozgás miatt törik, reped, és előbb utóbb kialakul a kátyú. De kialakulhat a hótól, az esőtől és a fagytól is. (Gondolj bele, hogy leesik a hó, lesózzuk, ez a sózás belefolyik az aszfalt repedéseibe, és éjjel megfagy, reggel tágul, így megint csak kátyú lesz). Ezeket a kátyúkat nem tudod kikerülni, a futóműved látja kárát: elállítódik az ütésektől, és a gumid elkezd rosszul kopni és így nem 4-5 szezont bír ki csak 2-3-at. Érdemes megnézetni a szezonváltáskor a futóművedet, hogy megelőzd a gyors gumikopást.

 

2: Szélvédőmosó

Ez olyan egyértelmű, hogy éppen ezért nem foglalkozol vele, és szerintünk neked is a nyári van most a kocsidban. Ami az első hűvös reggelen befagy. Mindenképpen (még az első fagyok előtt) cseréld ki télire, és ne „vizezd” fel. Ha -40 fokos, ne adj hozzá fele vizet, hogy tovább tartson, mert attól még -20 fokig jó lesz, de amikor spricceled -8 fokban az ablakodra, elpárolog útközben és semmit nem ér.

 

3: Akkumulátor

Betolhatod, és be is lehet húzni, meg talán van bikakábeled is, de sokkal jobb megelőzni, mint megoldani a bajt, igaz? Nézesd meg az akksidat, és ha kell cseréld ki. Ne ess abba a hibába mint rengeteg autós aki nem érti, hogy mi van az akksival, hiszen jó volt évekig, pedig sokkal keményebb volt a tél: fura, hogy most -4 fokban nem indul.

 

4: Cseréld ki (cseréltesd ki) az ablaktörlőlapátod gumiját

Majdnem biztos, hogy érdemes lenne kicserélned az ablaktörlő lapátjaid gumiját. A hideg és az eső hatására ugyanis a gumi megkeményedik. A kemény gumi pedig könnyen karcolhatja az üveget miközben nem is törli rendesen az ablakot. Ha ezt veszed észre, azonnal cseréltesd ki. ez tényleg nem egy nagy összeg.

 

5: Ellenőrizd a fényszórót, az izzókat

Nyáron nem sokat kellett használnod, vagy ha igen, nem volt különösebb jelentősége, de télen akár már 3 órakor kellhet a lámpa. Nem csak azért, hogy lássanak, hanem azért is, hogy láss. Ezért mindenképp ellenőrizned kell a fényszórókat, a burát, és az izzódat is. (Ezt tényleg semmiképpen ne hanyagold el)

 

6: A hűtőfolyadék és a fékfolyadék

A fékfolyadék párás időben magába szívja a nedvességet, a nagy megkötő képessége miatt pedig gőzbuborékok képződnek benne, lecsökken a forráspontja – és így beesik a fékpedál és veszélyessé válik. (Különösen veszélyes ez akkor amikor az út telis tele van vizes levelekkel, vagy esett az eső és csúszik, netán havazott). A hűtőfolyadék a komfortod miatt fontos, azért, hogy fűtsön a kocsi. Érdemes megnézettetned, és töltettetned, ha kell.

 

7: Pollenszűrő

Mindennapos, hogy valaki kétségbeesetten törölgeti a kocsijának az ablakát belülről mert bepárásodott. Ez lehet a pollenszűrő hibája miatt is. Nézesd meg, és ha kell cseréld ki.

Persze, a fenti 7-8 pont csak az őszi téli felkészítés alaplépései. Hozd el hozzánk az autódat, és 12700 forintért az egész autót átvizsgáljuk, felkészítjük a télre, így biztonságban lehetsz. Kattints nézd meg a téli felkészítés szolgáltatásunkat.

 

 megbontás nélküli őszi/téli átvizsgálás

Kapcsolat

Cím:

2092 Budakeszi, Budaörsi köz 2.

Telefon:

Tel: +36 23 451 749

Nyitvatartás:

Hétfő: Szerviz: 07:30 - 16:30 Ért.: 8:00-17:00

Kedd: Szerviz: 07:30 - 16:30 Ért.: 8:00-17:00

Szerda: Szerviz: 07:30 - 16:30 Ért.: 8:00-17:00

Csütörtök: Szerviz: 07:30 - 16:30 Ért.: 8:00-17:00

Péntek: Szerviz: 07:30 - 14:30 Ért.: 8:00-17:00

Szombat: ZÁRVA