Vezérlés csere - Opel Interat
Ajánlatkérés Opel interat Kérje ajánlatunkat!

Vezérlés csere

Vezérlés csere

Vezérlés csere

A vezérműszíj feladata, hogy a vezérműtengelyt és a főtengelyt összhangban tartsa (különben a motorszelepek és a dugattyúk összeverődnének). Ha elromlik, elszakad, elhanyagolod a cseréjét a mulasztás akár több millió forintos kárt is okozhat az autóban. De miért fontos, mikor kell, honnan derül ki, hogy rossz? Íme minden információ!

Mi az a vezérlés?

Az autód teljes vezérlése több létfontosságú elemből áll: a vízpumpából a vezető és feszítő görgőkből, a rezgéscsillapítóból, a hosszbordás szíjból és még néhány alkatrészből. A vezérműszíjat (a vezérlés valamiért így terjedt el a köztudatban) meghatározott időnként cserélni kell. De honnan derül ki, hogy mikor?

Mikor kell cserélni a vezérlést?

A vezérlést hasonlóan kell cserélni, mint az olajat: vagy meghatározott kilométerenként, vagy meghatározott időnként. Mindig azt kell figyelembe venni amelyik hamarabb következik be. Ha – például – 150 000 kilométer vagy 5 év a vezérműszíjad csere ideje akkor, ha 4 éves az autó, de már 155 000 kilométert megtettél vele, cserélni kell. Ahogy akkor is, ha az autó elmúlt 5 éves, de csak 75 000 kilométert tett meg. Azt a mérföldkövet kell figyelembe venni tehát amelyik hamarabb bekövetkezik.

Miért kell cserélni?

Azért, mert elhasználódik. Bár a vezérműláncok fémből vannak és kevésbé hajlamosak a törésre, időről időre előfordul ilyesmi. Ha nem cseréled ki a vezérműláncot, és elszakad, akkor a motor teljesen tönkremehet. A legtöbb motor manapság olyan, hogy a motor szelepei a dugattyúkkal azonos hengerűrben mozognak. Mivel a lánc az időzítési rendszer azon része, amely gondoskodik arról, hogy a szelepek ne legyenek útban, amikor a dugattyú felfelé halad a hengerűrben, ha elszakad, akkor a szelep a hengerfejbe csapódhat. Ez pedig olyan pusztítást végez a motorban, ami akár végzetes is lehet.

Természetesen nem kell elszakadnia, azért is fontos lehet cserélni mert megnyúlhat, függetlenül attól, hogy még nem jött el az ideje a cserének. A megnyúlást onnan veszed észre, hogy gyengébb lesz a motorteljesítmény, indulási problémák lépnek fel, túlmelegedik a motor, vagy fellép a teljes motorhiba.

Szerencsére ezeket a hibákat a modernebb autók már észreveszik és kiírják neked. Ezért szokták azt javasolni a szervizek és a szerelők is, hogy ha felvillan a motorhiba jelzőfény akkor azonnal állítsd meg az autót mert gond van.

De leginkább elővigyázatosságból, megelőzésképpen kell cserélni: egyszerűen van egy élettartama és ha eléri bármikor bekövetkezhet a gond.

Ne várd meg míg megnyúlik, elszakad, nézd meg most az akciónkat, hátha éppen jókor jön (és persze további részleteket is megtudsz kattintás után a vezérlés csere akciónkról):

>> VEZÉRLÉSCSERE AKCIÓ >>

Kapcsolat

Cím:

2092 Budakeszi, Budaörsi köz 2.

Telefon:

Tel: +36 23 451 749

Nyitvatartás:

Hétfő: Szerviz: 07:30 - 16:30 Ért.: 8:00-17:00

Kedd: Szerviz: 07:30 - 16:30 Ért.: 8:00-17:00

Szerda: Szerviz: 07:30 - 16:30 Ért.: 8:00-17:00

Csütörtök: Szerviz: 07:30 - 16:30 Ért.: 8:00-17:00

Péntek: Szerviz: 07:30 - 14:30 Ért.: 8:00-17:00

Szombat: ZÁRVA