Így készítse fel az autót a tavaszra - Opel Interat
Ajánlatkérés Opel interat Kérje ajánlatunkat!

Így készítse fel az autót a tavaszra

Így készítse fel az autót a tavaszra

Így készítse fel az autót a tavaszra

Azt már majdnem minden autós tudja, melyek a téli felkészítés kihagyhatatlan, egymásra épülő lépései, arról viszont kevés szó esik, hogyan készítsük fel az autónkat a tavaszra? Egyáltalán szükséges? Mindent megírunk ebben a cikkben.

Szükséges-e a tavasz felkészítés?

Ez a legfontosabb kérdés, és íme az egyszavas válasz: igen. Ahogy az autót fel kell készíteni a télre úgy a tavaszra is. A tavaszi felkészítésnek pedig – éppúgy, mint a télinek – megvan az ajánlott sorrendje és a lépései is. Íme.

Kezdje az alapos mosással!

Lehet, hogy nem látszik, de a tél döbbenetesen megviselte az autóját: a hólé, a latyak, az útszóró só, a felverődött pici kavicsok és homok mind kárt tettek a karosszériában és egy részük most is ott van, percről percre nagyobb gondot okozva a kocsiban.

Ezért a tavaszi felkészítés első lépése az alapos autómosás. Mi azt szoktuk javasolni, hogy érdemes felkeresni egy autókozmetikát is. A rendkívül alapos mosás nem csak azért fontos mert eltávolítjuk a „telet”, hanem azért is mert az apró sérülések, horpadások, a kezdődő rozsdafoltok, karcok előkerülnek. Ezek ellen pedig tehet.

Vissza a nyári gumit: de mikor?

Hazánkban nem kötelező a téli gumi. Ha Ön nem cserélte le, akkor vissza sem kell, elég ellenőrizni azt, hogy milyen állapotban vannak a jelenlegiek.

Ha téli gumik vannak az autóján, érdemes vagy kell visszacserélni nyárira. Konkrét időpont nincs, most is a 7 fok az aranyszabály: ha a napi középhőmérséklet már néhány napja 7 fok felett van és várhatóan felette is marad, érdemes visszacserélni/lecserélni.

Vigyázzon, hogy napi középhőmérséklettel számoljon, a 7 fok felett nem azt jelenti, hogy ha 8 fok van napközben, azonnal menni kell a gumishoz, hanem azt, hogy ha a reggeli + a déli + az esti hőmérsékletet összeadja, és a kapott összeget osztva 3-al több, mint 7 jön ki, akkor érdemes. De még akkor sem kell azonnal, várhatunk addig míg tartósan ez várható.

Ha külföldre is utazik érdemes odafigyelni az adott ország szabályaira melyek eltérőek. Romániába március 15 ig (bármilyen is az idő) kötelező a téli gumi. Ha gyakran meg Ausztriába akkor érdemes április közepéig fent hagyni, Csehországban, Szerbiában és Szlovákiában nem is kötelező, de Szlovéniában március 15-ig téli gumival kell közlekedni.

Ellenőrizze a folyadékokat

A mai modern autók már kiírják, ha valamelyik folyadékkal baj van, vagy figyelmeztetnek, ha esetleg az éves olajcsere ideje eljön, de nem csak ezekre kell figyelnie. Itt az idő visszacserélni a téli szélvédőfolyadékot nyárira, hiszen az a nyári koszra, a bogarakra van kifejlesztve a téli pedig a sóra, latyakra. Ha már kicseréli a folyadékot érdemes megnézni és szükség esetén cserélni az ablaktörlő lapát gumiját. Egy nyári / tavasz zápor okozhat kellemetlenséget, ha nem töröl tökéletesen.

Ellenőrizze a lámpákat

A téli kátyúk, a gödrök elállíthatták a fényszóróját, ami így lehet, hogy nem megfelelően világít. Érdemes megnézettetni a látni és látszani elv miatt. (Egyébként az összes lámpát is át kell nézni)

Futóművek és a fékek

Szintén azért tartoznak bele a tavaszi felkészítés teendői közé mert a kátyúk elállíthatták a futóműveket. A fékek is nagy igénybevételnek voltak kitéve télen: érdemes megbizonyosodni arról, hogy jól fognak és használatkor nem „húznak” valamilyen irányba.

Az akkumulátor

Fontos lépés (különösen akkor, ha 4 évesnél idősebb) az akkumulátort is megvizsgálni / kicserélni / feltölteni mert lehet, hogy éppen egy csípősebb tavaszi hajnalon merül le annyira, hogy nem lesz elég ereje elindítani az autót.

A tavaszi átvizsgálás tehát legalább annyira fontos, mint a téli. Hozza be hozzánk az Opeljét, szívesen felkészítjük a tavaszra.

>> TAVSZI FELKÉSZÍTÉS ÉS FUTÓMŰ AKCIÓ >>

Kapcsolat

Cím:

2092 Budakeszi, Budaörsi köz 2.

Telefon:

Tel: +36 23 451 749

Nyitvatartás:

Hétfő: Szerviz: 07:30 - 16:30 Ért.: 8:00-17:00

Kedd: Szerviz: 07:30 - 16:30 Ért.: 8:00-17:00

Szerda: Szerviz: 07:30 - 16:30 Ért.: 8:00-17:00

Csütörtök: Szerviz: 07:30 - 16:30 Ért.: 8:00-17:00

Péntek: Szerviz: 07:30 - 14:30 Ért.: 8:00-17:00

Szombat: ZÁRVA