Fontos a rendszeres futómű ellenőrzés és diagnosztika - Opel Interat
Ajánlatkérés Opel interat Kérje ajánlatunkat!

Fontos a rendszeres futómű ellenőrzés és diagnosztika

Fontos a rendszeres futómű ellenőrzés és diagnosztika

Fontos a rendszeres futómű ellenőrzés és diagnosztika

Apróságnak tűnik, de fontos, hogy jól legyen beállítva az autód futóműve, mert az elállítódott futómű többféle gondot és komoly kiadást okozhat. Persze vannak kérdések: honnan tudom, hogy elállítódott? Egyáltalán miért kell beállítani és milyen előnyeid származnak ebből az egyébként nem költséges szervizből? Íme minden, amit a futómű beállításról tudni érdemes. 

Mi pontosan a futómű beállítás?

Minden autógyártó pontosan meghatározza azokat az értékeket, amelyeken belül az autód kerekei egymással szinkronban haladnak az úton és ez egy ideális világban így is maradna, például, ha az autóddal mindig tükörsima felületen haladnál. De ez lehetetlen: az utak tele vannak kátyúkkal, úthibákkal, van, amikor fel kell állnod egy magasabb járdára és az is mindenkivel előfordult már, hogy lepadkázta, vagy „kicsit odaverte” a kereket egy padkához. Ezek teljesen hétköznapi és megszokott dolgok viszont el tudják állítani a futóművedet akár úgy is, hogy egy ideig nem is veszed észre. Rendszeres ellenőrzéssel persze gyorsan kiderül, de honnan tudd, mikor kell ellenőrizni és miért fontos az ellenőrzés maga?

Ezért fontos a futómű beállítás

Szerencsés esetben ebben a pillanatban jól van beállítva a futóműved, ezért megfelelően kopnak a gumik, a fogyasztás (a vezetési stílusodhoz mérten) ideális és kényelmes vezetni is az autód, semmi gond, minden rendben.

De lehet, hogy egy ideje már el van állítódva és ez számtalan – egyre nagyobb – hibához vezet. Először a megszokottól picit többet fogyaszt majd az autód, mondjuk száz kilométeren kettő decivel nő meg a fogyasztás, ezt azonban szinte észre sem veszed. Az elállítódott futómű jele az is, ha nem megfelelően kopik a gumi: ezt már illik észrevenni. Az pedig már már veszélyes és intő jel, ha rángat az autó, vagy érezhetően húz valamelyik irányba.

Hogyan vedd észre, mik az elállítódott futómű jelei?

Bár mi azt javasoljuk, hogy elővigyázatosságból minden szezon előtt ellenőriztesd és állíttasd be, de tény, hogy egy ideig nem okoz gondot az elállítódott futómű ezért észrevehetetlen. Egy idő múlva azonban vannak intő jelek.

Érdemes néha megvizsgálni a gumiabroncsot. Ha egyenetlenül kopik az nagy eséllyel az elállítódott futómű miatt van.

Ha az autódat nehezebb kormányozni, olyan mintha valamilyen nyomvonalban mennél, ha folyamatosan rángat, ráz, vagy „húz jobbra vagy balra” akkor szinte biztos, hogy rosszul van beállítva vagy elállítódott

Magyarország a kátyúk országa, kikerülhetetlenek, naponta több tízbe belemegyünk. Ez már önmagában indokolttá tenné, hogy rendszeresen ellenőriztesd a futóművet, de akkor, amikor találkozol „A kátyúval” (tudod, amire te is azt mondod, amikor belementén, hogy a francba) nos az a kátyú biztos elállítja

Ahogy az is, ha gyakran mész fel magas járdára, vagy figyelmetlenségből gyorsabban mentél fel egyre esetleg „lepadkáztad” a kocsidat.

Mi történik a futómű beállításon?

A szakembereink számtalan értéket ellenőriznek az autódon – például a kerékösszetartást, a csapterpesztést vagy a kanyarodási szögeltérést és még sok egyebet – majd a gyár által meghatározott értékre állítják azért, hogy megszűnjenek a gondok. Ez a művelet általában 1 óra, akár meg is várhatod. Fontos és sokan összekeverik: ez nem a centrírozás!

A futómű vizsgálat és a beállítás ára gyorsan megtérül, és nálunk most akciós: a műszeres diagnosztika mindössze 4990Ft, a futómű műszeres ellenőrzése és beállítása pedig mindössze 9.990Ft. Kattints és tudj meg mindent itt:

>> TAVSZI FELKÉSZÍTÉS ÉS FUTÓMŰ AKCIÓ >>

Kapcsolat

Cím:

2092 Budakeszi, Budaörsi köz 2.

Telefon:

Tel: +36 23 451 749

Nyitvatartás:

Hétfő: Szerviz: 07:30 - 16:30 Ért.: 8:00-17:00

Kedd: Szerviz: 07:30 - 16:30 Ért.: 8:00-17:00

Szerda: Szerviz: 07:30 - 16:30 Ért.: 8:00-17:00

Csütörtök: Szerviz: 07:30 - 16:30 Ért.: 8:00-17:00

Péntek: Szerviz: 07:30 - 14:30 Ért.: 8:00-17:00

Szombat: ZÁRVA