7 dolog, amit ellenőrizz le, mielőtt elindulsz nyaralni autóval - Opel Interat
Ajánlatkérés Opel interat Kérje ajánlatunkat!

7 dolog, amit ellenőrizz le, mielőtt elindulsz nyaralni autóval

7 dolog, amit ellenőrizz le, mielőtt elindulsz nyaralni autóval

Mielőtt beleülsz az autódba, és elindulsz nyaralni (és mondjuk kitalálod, hogy meg sem állsz a horvát tengerig) előtte érdemes ellenőrizned néhány dolgot, nehogy rémálommá váljon a nyaralás. De pontosan mi az, amit érdemes leellenőrizned? Összegyűjtöttük.

 

Brutális árak, ha hibáztál

Mondjuk, hogy alig mentél 100 kilométert, és máris lerobbantál.  Nehéz elhinni – pedig így van – de akkor van szerencséd, ha mindez Magyarországon történt veled. Értjük, hogy nem egy szívet melengető érzés az autópálya leállósávjában állni a tűző napon egy felforrt hűtővizű autóval, de – ha belegondolsz – még mindig jobb, mint Horvátországban. Itthon sokkal könnyebben tudsz segítséget hívni, beszéled a nyelvet, és talán kevésbé brutális lesz az összeg, amit a javításra vagy a hazavontatásra kifizetsz majd.

Baj bármikor történhet, de egy kis előrelátással csökkentheted a valószínűségét. Összegyűjtöttünk neked 7 dolgot, amit mindenképp csekkolj le indulás előtt.

 

1: Folyadékok, folyadékszintek

Mindent, ami folyékony, és amit szerelői tudás nélkül meg tudsz tenni, ellenőrizz le. Az ablakmosóddal kezdd, az a legegyszerűbb. Töltsd tele csordultig. Nézd meg, hogy van-e elég hűtővized, ha nincs, tölts fel. A motorolajat is érdemes ellenőrizni, és ha kell pótolni. Ha ezekkel megvagy, kizártál egy rakat hibalehetőséget.

 

2: Lámpák

Az a baj a modern autókkal, hogy sokszor komoly célszerszámokra van szükség ahhoz, hogy – például – kicseréld a jobb első izzódat (és szinte biztosak vagyunk abban, hogy amúgy nincs is pótégőd). Mielőtt elindulsz, érdemes ellenőrizni ezeket. Ha már ott vagy csekkold le a féket is. (Ezt egyébként a KRESZ szerint szinte minden elinduláskor meg kellene tenned)

 

3: Ablaktörlők

Ez tényleg egyetlen mozdulat. Viszont életet menthet, hiszen egy rosszul, nem elég gyorsan, törlő ablaktörlő akadályozhat a kilátásban. Ha most azt hiszed, hogy ez felesleges, mondunk egy esetet: Horvátország felé sok alagúton mész majd át, ismeretlen szerpentineken. Gondolj bele, hogy belefutsz egy komoly esőbe, egy kanyargós szerpentinen, egy vacakul törlő ablaktörlővel. Halálfélelem.

 

4: Gumik, és a kerekek

Sokat gondolkodtunk ezen a ponton, mert bár rendkívül fontosak a kerekek és a guminyomás, a gumi, de a legtöbb autó erről ad visszajelzést, és (lássuk be) nem fogsz odaállni egy gumiabroncs mélységmérővel az autód mellé augusztus 3-án reggel, megmérni, hogy megfelelő-e? De ettől még nézd meg őket. Életet menthet.

 

5: Navigáció

Régen azt írtuk volna, hogy nézd meg, hogy nálad van-e a térkép, ma már azt kérjük, hogy csekkold le, működik-e az autódban/telefonodon/a navigációdban a navigáció, vagy nem. Nem jó érzés éjszaka eltévedni, mert rossz lehajtón jöttél le, vagy mert egy körforgalomból rosszkor hajtottál ki.

 

6: Fék

Ez akkor fontos, ha tövig nyomod az autópályán egy fékezéskor, és mindenki megállt, csak te nem. Ne járj így. Ellenőrizd le a fékedet, és ha kell időben cseréltesd ki a betéteket, ne érjen meglepetés.

 

7: Pótkerék

Erre az autósok 85% nem gondol. (Fogadjunk, hogy te sem tudod milyen állapotban van?). Mindenképp ellenőrizd le, mert ha defektet kapsz, akkor a pótkerék a leghasznosabb társad lesz (persze, ha tudsz kereket cserélni), nélküle sehova nem jutsz el ha baj van.

 

Ezeket most mind megnézzük Neked, egy 20+1 pontos nyári átvizsgálás keretében, a pontokat itt tudod megnézni:

 pontok

 

7+1: Tartozékok. A tied, és az autóé is.

Ne felejtsd el megnézni befizetted-e a Cascot, van-e papír arról, hogy kiviheted az országból a kocsit, és azt is nézd meg, hogy az autó tartozékai (elsősegélycsomag, plusz a háromszög) illetve a nemzetközi papírok (biztosítás) megvannak-e. Na, és a jogsid, forgalmid, nehogy azt hagyd otthon.

Ha minden megvan, te mindent megtettél, hogy ne legyen gond.

 

Jó nyaralást.

 

Kapcsolat

Cím:

2092 Budakeszi, Budaörsi köz 2.

Telefon:

Tel: +36 23 451 749

Nyitvatartás:

Hétfő: Szerviz: 07:30 - 16:30 Ért.: 8:00-17:00

Kedd: Szerviz: 07:30 - 16:30 Ért.: 8:00-17:00

Szerda: Szerviz: 07:30 - 16:30 Ért.: 8:00-17:00

Csütörtök: Szerviz: 07:30 - 16:30 Ért.: 8:00-17:00

Péntek: Szerviz: 07:30 - 14:30 Ért.: 8:00-17:00

Szombat: ZÁRVA